Şeker (Tip2) Diyabet Ameliyatı
Şeker ameliyatında midenin yaklaşık 3/4 lük kısmı dikey eksende alınarak mide küçültme işlemi yapılır. Bu sayede kilo verimi sağlanır. İnce bağırsak belli bir uzaklıkta mideyle birleştirilerek gıdaların ince bağırsağın uzak bölgeleriyle erken buluşması sağlanır. Bu işlemle kan şeker düzeylerini normale düşüren insülin hormonunun aktive edilmesi amaçlanır.
Ameliyata uygun bir aday mıyım?
Öncelikle bu yöntem sadece Tip2 diyabet hastalarına uygundur. Vücut kitle indexi 30 veya üzeri olması gerekmektedir. Herhangi bir kalp rahatsızlığınızın olmaması gerekmektedir. Ayrıca hastaların insülin depolarının seviyesi ve aktivitesinin yeterli düzeyde olması gerekmektedir. Bunun için mini bir check-up yapılır. Ameliyat öncesinde bariatrik diyetisyen kontrolü yapılır. Kan değerleri(hemogram), solunum fonksiyon testi vb. işlemler uygulanır ve sonuçlara bakılarak ameliyata karar verilir.
Vücut kitle indexinizi öğreninLaparoskopik cerrahi operasyon
Operasyon son yıllarda yaygınlaşan laparoskopik ameliyat (kapalı ameliyat) yöntemi kullanılarak robot kollarla karın bölgesinde 0.5 - 1cm kesi boyutunda 5 delik açılarak gerçekleştirilir. Kullanılan bu yöntemle ameliyat yaklaşık 1 saat sürmektedir ve ameliyat sırasında oluşabilecek komplikasyonları asgari düzeye indirmektedir. Ayrıca bu yöntem ameliyattan sonraki dönemde iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Yaklaşık 3-4 gün içerisinde taburcu olabilir ve işinize 10 gün sonra dönebilirsiniz.
Ameliyattan sonraki dönem
Ameliyattan sonraki dönemde oluşabilecek tüm komplikasyonlara karşı sürekli takip altında olursunuz. Gerekli olan tüm ilaçlar hekiminiz tarafından reçetelendirilir. Bariatrik diyetisyen tarafından beslenme planınız hazırlanır.
Sık Sorulan Sorular
Şeker (Tip2 Diyabet) ameliyatı ile ilgili sık sorulan sorular
Yüksek oranda insülin kullanıyorum ameliyat çözüm olur mu?
Ameliyat ile yeni bir sindirim yolu oluşturulur. Oluşturulan bu yolla GLP-1 adlı hormonun salgılanması hızlandırılır. Bu hormon hem pankreastan insülin salgılanmasını tetikler hem de dokularda insülin etkinliğini arttırır. Bunun sonucunda tip2 diyabet %90-95 oranında tamamen geçmektedir.
Ameliyat sonrasında sürekli vitamin kullanacak mıyım?
Normal yoldan gıda geçtiği için demir, kalsiyum ve vitamin eksikliği görülmemektedir. Ameliyat sonrasında kısa bir süre vitamin takviyesi alınabilir. Ancak 6-12 ay sonrasında bu tür ilaçlara ihtiyaç duyulmaz.
Yandaş hastalıklar geçecek mi?
Genelde hastalarda diyabet yüzünden tansiyon, kolesterol yüksekliği, uyku apne sendromu, aşırı kilodan dolayı diz ve eklemlerde rahatsızlıklar bulunmaktadır. Ameliyattan sonra bu hastalıklar %70-90 oranında geçmektedir.
Kilo verimi nasıl gerçekleşiyor?
Ameliyat ile midenin 3/2 si çıkartılmaktadır. Küçülen mide hacmi ile tokluk hissi hemen gelmektedir. Ayrıca çıkarılan bölümde bulunan iştah hormonu olmadığından hastalar 1. yılın sonunda fazla kiloların %70-80'ini verebilirler.
Diyete ihtiyacım var mı?
Ameliyat sonrasında mideye müdahale edildiği için ilk 15 gün sıvı sonraki 15 gün püre ve daha sonra da katılara geçilmek kaydıyla bir beslenme dönemi olmaktadır. Bu dönemde tüketilecek yiyecek ve içecekler bariatrik diyetisyen tarafından hastalara söylenmektedir. Kilo verimi için herhangi bir diyet zorunluluğu yoktur.
Ameliyat izleri belli oluyor mu?
Ameliyat ile açılan küçük kesi izleri belli bir süre sonra kaybolmaktadır. Ameliyatın robotik cerrahi yöntemle yapılması bu süreci hızlandırmaktadır.